Delen

Eén van de belangrijkste functies van de smartphone is de mogelijkheid om berichten, foto’s en bestanden te delen met anderen. Laten we eens kijken hoe de deelfunctie werkt bij Android.

Webpagina's, interessante tweets, foto’s of bestanden; soms wil je ze delen met de hele wereld, of juist met één persoon. Maar hoe doe je dat op je  Android toestel? 

Het pictogram om YouTube-video’s te delen is bovenop het videovenster geplaatst.

Delen op Android

Op ’s werelds populairste mobiele platform zit de deelfunctie vaak verborgen achter één bekend symbool: twee schuine lijntjes met drie puntjes. Zie onderstaande afbeelding.

Wil je een koppeling of wat dan ook delen, zoek dan naar dat symbool en tik erop. Veel duidelijker dan in de YouTube-app wordt het niet: je ziet het symbool boven de video zweven wanneer je het scherm aanraakt. Tik op het deelpictogram en je stuurt de video die je bekijkt naar wie je maar wilt.

Delen in Firefox (links) en in Chrome (rechts).

In sommige apps ziet het deelpictogram er net even anders uit of moet je eerst het optiemenu openen om erbij te komen. Zowel in Firefox als Chrome voor Android tik je op je drie puntjes rechtsboven in beeld om de deeloptie te vinden.

Vaak komt het voor dat het deelpictogram eruitziet als een doos met een pijl. In de Softonic-app bijvoorbeeld, vind je de deelknop onder in beeld. Tik erop om artikelen te delen met je vrienden.

Tik je erop, dan krijg je een lijst met apps om te gebruiken. Hier vind je uiteenlopende opties, zoals Gmail, WhatsApp en Facebook. Maak een keuze en je verstuurt de link per mail, chatbericht of via een andere weg.

De camera lens

Niet enkel om foto's of filmpjes te maken.

Augmented reality

Realiteit en virtuele wereld samenbrengen.

Voorbeelden

 • Google Goggles
 • scan met je camera een bekend gebouw, de kaft van een boek, etc. en Google zoekt voor u de bijhorende info.
 • Scan deze afbeelding ​met Goggles en zie wat het resultaat is.
 • Layar
 • Scan met de layar app een afbeelding met het Layar logo en je krijgt extra info of interactieve inhoud. Zelf proberen? Installeer de Layar app en scan de afbeelding hieronder.

Bar- & QR codes

Niet enkel aan de kassa in de supermarkt

Voorbeelden

 •  QR code reader
 • QR codes kunnen een grote verscheidenheid aan info bevatten zoals e-mailadressen, contactinformatie (vCards), agenda-afspraken, GEO-locaties, sms-berichten, telefoonnummers en teksten. Meer weten? Scan de linker code hieronder om rechtstreeks naar de juiste info in wikipedia te gaan.
 • Barcode reader
 • Ook de gewone streepjescodes kunnen gelezen worden met de camera van je Android toestel. Vaak kan 1 app zowel QR codes als streepjescodes lezen. De inhoud van streepjescodes is veel stricter geregeld, daar kan je niet zomaar eender wat insteken. Meer weten? Scan de rechtse code hieronder.

Scannen

Je scanner steeds op zak.

Voorbeelden

 •  Camscanner
 • CamScanner doet meer dan simpel een foto van een document maken, als dat niet zo was geweest zou je net zo goed de camera-app van je telefoon kunnen gebruiken.
 • Lees er alles over op Androidworld
 •  Mobile OCR
 • Ga nog een stap verder en herken de tekst in je gescande afbeeldingen om daarna te editeren of te gebruiken in een ander document.
 • Meer info of installeren, klik hier.
 •  Magnifier
 • Het lijkt wel of teksten op verpakkingen, in bijsluiters of serienummers op toestellen steeds kleiner en kleiner gedrukt worden. Voor de minder goed ziende medemens is deze app een oplossing. Gebruik je Android toestel als vergrootglas om zo toch nog die kleine lettertjes te ontcijferen. 
 • Meer info of installeren, klik hier.

Gebruikers toevoegen

Deel je tablet met je gezinsleden.

Gebruikersprofielen instellen

Door gebruikersprofielen in te stellen en bij het ontgrendelen van het apparaat een van die  profielen te selecteren kunt u werken met gepersonaliseerde instellingen. 

Met verschillende  gebruikersprofielen wordt het voor meerdere gebruikers gemakkelijk om het apparaat te delen  zonder iets te hoeven veranderen aan de instellingen van de andere gebruikers, zoals het  e-mailaccount of de achtergrond.

Tik op het scherm Applicaties op Instellingen → Algemeen → Gebruikers → → OK → Nu instellen en volg de instructies op het scherm om een nieuw  gebruikersprofiel in te stellen. 

Als  u het apparaat wilt gebruiken op basis van een gebruikersprofiel, selecteert u het profiel in de  rechterbovenhoek van het vergrendelde scherm.

Backup & Fabrieksinstellingen terugzetten

Stel je gegevens veilig en bewaar je privacy bij verkoop van je tablet.

Back-up maken en terugzetten

De instellingen wijzigen voor het beheren van instellingen en gegevens.

• Back-up mijn gegevens: instellen dat het apparaat een back-up van uw instellingen en applicatiegegevens maakt op de server van Google.

• Back-up van account: account voor back-ups bij Google instellen of aanpassen.

• Automatisch herstellen: instellen dat het apparaat uw instellingen en applicatiegegevens automatisch terugzet wanneer de applicaties opnieuw worden geïnstalleerd op het apparaat.

• Standaardgegevens herstellen: uw instellingen naar de fabriekswaarden resetten en al uw gegevens wissen.

E-mail instellen

Tegenwoordig een stuk eenvoudiger.

POP3 of IMAP?

De manier waarop uw e-mails door uw e-mailclient (Outlook, Thunderbird, ...) binnengehaald worden kan u op twee manieren instellen; via POP3, of via IMAP.

In een notendop kunnen we zeggen dat bij POP3 de e-mails van de server gehaald en overgeplaatst worden naar uw computer. Bij IMAP blijven de mails op de mailserver staan zodat deze steeds online bereikbaar blijven.

We vergelijken ze even: POP3 versus IMAP.

POP3

Het Post Office Protocol is momenteel aan zijn derde versie bezig, vandaar het cijfer in de naam. POP3 werkt volgens het principe van de gewone briefwisseling waarbij de post in uw brievenbus geleverd wordt en dus niet meer beschikbaar is op het postkantoor. Bij POP3 wordt de mail namlijk ook effectief op uw computer geplaatst en is deze niet meer beschikbaar op de server.

Voordelen

 • Binnengehaalde mails kunnen gelezen worden zonder internetverbinding.

 • Gelezen e-mails nemen geen ruimte meer in op de mailserver, wat voorkomt dat deze buiten zijn limiet geraakt.

Nadelen

 • De e-mails kunnen slechts één maal gedownload worden van de server. Dit betekent dat ze enkel opgeslagen worden op één computer. Dit is dus niet aangewezen voor algemene e-mailadressen die gedeeld worden door meerdere gebruikers.

 • De mails worden slechts op één computer of toestel gedownload. Dit impliceert dat u zelf zorg dient te dragen voor eventuele backups en dat u alle mails handmatig moet overzetten wanneer u een nieuwe PC in gebruik neemt.

IMAP

Het Internet Message Access Protocol stelt u in staat om uw e-mail op de server te lezen, zonder deze naar uw computer over te plaatsen. De e-mail blijft bij het lezen dus op de webserver staan.

Voordelen

 • De e-mails kunnen door de host gebackupt worden aangezien ze op de server blijven staan.
 • De e-mail kan vanaf meerdere werkplekken tegelijk worden gelezen.
 • Als u een nieuwe PC in gebruik neemt, hoeft u de gelezen e-mails niet eerst teexporteren om ze vervolgens opnieuw te importeren.
 • De mails kunnen steeds via webmail bekeken worden, in het geval er iets mis is met uw computer.

Nadelen

 • De mailbox wordt niet automatisch geleegd en het is dus nodig deze op geregelde tijdstippen handmatig te legen zodat deze niet uit zijn voegen barst.
 • Je kan enkel je e-mails lezen als je verbinding hebt met het internet.

Conclusie

Het gebruik van IMAP is aan te raden omdat quasi iedereen tegenwoordig over een continue internetverbinding beschikt. Bovendien is het steeds gebruikelijker om op meerdere werkplekken en apparaten (denk aan smartphones) je mails te lezen. POP3 is hier echter niet geschikt voor.

Je moet er wel rekening mee houden dat oude gelezen mails op tijd en stond van de mailserver gewist moeten worden zodat de limiet niet overschreden wordt. Anders bestaat het risico dat nieuwe e-mail niet toekomt terwijl je mailbox in je e-mailclient toch leeg lijkt te zijn.

Instellen

Bij Outlook en de meeste andere moderne e-mail apps volstaat het tegenwoordig om bij het instellen van een nieuw account, gewoon je e-mail adres en wachtwoord in te geven.

Aan de hand van deze gegevens zal de app alle instellingen opvragen bij de server.

Zodra dit klaar is kan je aan de slag met je e-mail.

Heb je een e-mail app die de instellingen niet automatisch instelt, dan kan je via onderstaande knoppen alle instellingen vinden voor de verschillende providers.

Telenet Belgacom Proximus Hotmail

Overzicht alle providers

Contactpersonen

Importeren van bestand

Exporteren vanuit andere programma's

Alvorens je contacten kan importeren in je Google account moet je deze eerst exporteren vanuit je huidige e-mail programma. 

De werkwijze hiervoor verschilt tussen de verschillende programma's, maar ook indien je webmail gebruikt zoals bijv. Hotmail, dan zal de export procedure anders zijn.

Google voorziet wel voor de meeste programma's een stap voor stap beschrijving.

Klik hier voor richtlijnen.

Importeren naar je Google account

Je contacten beheren in je Google account is een handige manier om nooit meer een contact te verliezen en indien je een Android telefoon hebt kan je heel eenvoudig je contacten synchroniseren wanneer je een nieuw toestel aanschaft. Geen gedoe meer met contacten bewaren op je simkaart of op het interne geheugen van je telefoon.

Ook voor deze stap heeft Google duidelijke richtlijnen gemaakt.

Klik hier voor richtlijnen.

Virussen

Eerste hulp bij virus-aanvallen

Bescherm je toestel tegen virussen

Het Android besturingssysteem is een zogenaamd "Open Source" product, hetgeen wil zeggen dat iedereen toegang heeft tot de broncode. 

Dus ook zij die het niet zo goed voorhebben met ons, kunnen daar gebruik van maken.

Het is dus ten zeerste aan te raden om je toestel te voorzien van een antivirus programma. 

Er zijn een aantal zeer goede antivirus apps die gratis te krijgen zijn in de Play store, wil je de volledige beveiliging, dan kan je tegen betaling de volledige versie installeren.

Wanneer je zoekt op de term "antivirus" in de Play store krijg je een lange lijst aan resultaten. De eerste 10 à 15 apps in deze lijst zijn zeker betrouwbaar en bieden voldoende bescherming voor de doorsnee gebruiker. Hieronder kan je een greep uit het aanbod vinden.

Kinderen veilig laten werken met je tablet

Apps of acties afschermen of speciale "Nanny" apps

Kinderen vinden tablets geweldig! Maar ouders en/of grootouders vinden het vaak niet zo geweldig dat hun tablet na het gebruik door kinderen een grote puinhoop geworden is. 

Om dit te voorkomen kan je de inhoud en mogelijkheden op een aantal manieren afschermen.

Je kan een bijkomende gebruiker aanmaken en beperkingen instellen voor die gebruiker of je kan een app installeren die hetzelfde kan doen zonder een bijkomende gebruiker aan te maken.

Op recente Samsung tablets kan je gebruik maken van de meegeleverde "Kids-stand" maar je kan ook gebruik maken van apps zoals "Kid's shell", "Kids place", "Safe kids" enz.

Beperkt profiel aanmaken

Ga naar de instellingen en kies "Gebruikers", voeg een gebruiker toe en kies voor "Beperkt profiel". Indien dit nog niet het geval was, zal je gevraagd worden om de schermvergrendeling te activeren.

Beperkingen instellen

Zodra de gebruiker aangemaakt is zal je de mogelijkheid krijgen om de apps aan te duiden die beschikbaar zijn voor de beperkte gebruiker.

"Nanny" apps gebruiken

De zogenaamde "Nanny" apps kan je vinden via de playstore door te zoeken op "kids safe" of "Parental control".

Google Now

Wat is Google Now en hoe werkt het?

De virtuele assistent Google Now speelt een steeds belangrijkere rol in Android, Chrome OS en bijvoorbeeld Glass. NUtech legt uit wat Google Now is, wat je ermee kunt en waarom de dienst zo belangrijk is voor Google.

Wat is Google Now?

In juli 2012 werd Android 4.1 (Jelly Bean) samen met Google Now gelanceerd. De virtuele assistent biedt grotendeels dezelfde functies als Apples Siri, maar wil van de gebruiker leren en op basis van verschillende factoren automatisch relevante content tonen zonder dat de gebruiker hier specifiek om heeft gevraagd.

Bron: Daniël Verlaan - www.nu.nl  

Lees het volledige artikel

Communicatie apps

Mis nooit meer een kans om in contact te blijven

Er bestaan tientallen communicatie apps voor Android, allen met hun eigen specifieke kenmerken. 

De bekendste

Hierlangs zie je een overzicht van zowat de bekendste en meest gebruikte communicatie apps die niet enkel beperkt zijn tot Android toestellen. Je kan dus net zo goed communiceren met een iPad gebruiker, Windows gebruiker, enz.

De standaard Android app voor alle communicatie, uitgezonderd e-mail en sms, is "Hangouts". Met deze apps kan je chat-, video, audio gesprekken opzetten met 1 of meerdere personen tegelijk. Dat wil zeggen dat je dus ook groepsgesprekken kan opzetten. Vandaar de naam van de app, je organiseert een soort van virtuele samenkomst (hangout).

Een interessant overzicht van de populairste communicatie apps kan je vinden op www.androidplanet.nl

Lees het volledige artikel