Instellingen

Pas je toestel aan je persoonlijke smaak aan.

Instellingen App 

Voor het beheren van je instellingen is er ook een app voorzien. Het icoontje waarmee je deze app herkent kan verschillen van tablet tot tablet maar zal normaal steeds een variant zijn op de icoontjes hierlangs.

De instellingen app zelf kan er ook anders uitzien per tablet of de onderdelen kunnen anders verdeeld of geordend zijn. De inhoud zal echter steeds in grote lijnen hetzelfde zijn.

Toestel-info / Over tablet / Over de telefoon / ...

Apparaatgegevens raadplegen, de apparaatnaam bewerken of de apparaatsoftware bijwerken.

Draadloos en netwerken

In dit deel van de instellingen kan je de draadloze verbindingen op je toestel beheren. Afhankelijk van het type toestel kunnen dat de volgende onderdelen zijn:

 • Wi-Fi
 • Bluetooth
 • Data
De meest gangbare manier om te verbinden met een draadloos netwerk is via Wi-Fi. Tegenwoordig kan bijna overal gratis wifi hotspots vinden. De meeste wifi netwerken vereisen een paswoord om te verbinden. 
Wanneer je een internet abonnement hebt bij Telenet en je hebt zelf de dienst "Homespot" geactiveerd staan, dan kan je met je Telenet inloggegevens overal gratis verbinding maken met "Telenet Homespots", "Telenet Hotspots" of "Telenet Wifree". Voor Belgacom abonnees zijn dit "FON" of "Proximus Wi-Fi hotspots".

Bluetooth

Draadloze verbinding met toestellen in de buurt

Deze verbinding laat toe om draadloos te verbinden met een ander toestel in de buurt. Dit soort verbinding heeft een veel kleinere reikwijdte dan Wi-Fi.

Gebruik deze verbinding om bijvoorbeeld te koppelen met:

 • draadloos toetsenbord
 • computer
 • draadloze luidspreker
 • Headset om handenvrij te telefoneren
 • je autoradio om muziek af te spelen of handenvrij te telefoneren
 • ...

 Bij de eerste keer dat er een koppeling gemaakt wordt zullen de eigenaars van beide toestellen goedkeuring moeten geven om te koppelen. Bij een autoradio is dat vaak een pass-code, wanneer beide toestellen via een grafische interface kunnen bediend worden moeten beide partijen bijvoorbeeld bevestigen door een knop te klikken. Afhankelijk van welk toestel je koppelt kan dit anders zijn, de richtlijnen zijn normaal wel altijd in de handleiding te vinden of verschijnen automatisch op het scherm.

Vliegmodus

Wanneer je tablet geen draadloze signalen mag uitsturen of ontvangen, kan je deze in de vliegmodus zetten.

Vliegmodus verwijst naar de meest voorkomende situatie waarbij deze stand nuttig is, namelijk wanneer je met het vliegtuig reist. Om de instrumenten aan boord van een vliegtuig niet te beïnvloeden wordt gevraagd om mobiele telefoons en ander communicatietoestellen uit te schakelen. Om ervoor te zorgen je toch gebruik kan maken van je tablet (of telefoon) tijdens de vlucht, kan je deze in de vliegmodus zetten. Op deze manier zal het toestel geen enkele draadloze communicatie toestaan, inkomend noch uitgaand.

Een andere situatie waarin deze stand handig of nuttig kan zijn is op bepaalde afdelingen in het ziekenhuis waar normaal geen gsm of tablet mag gebruikt worden.  

Google account

Om je Android tablet optimaal te benutten heb je een Google account nodig.

Account toevoegen

Bij het ingebruik nemen van een Android tablet zal er steeds gevraagd worden om een Google account te koppelen of aan te maken. In tegenstelling tot de iPad is dit op een Android tablet niet verplicht. Je zou deze stap dus kunnen overslaan en pas later een account toevoegen.

De schermafbeeldingen hierlangs vertrekken vanuit deze laatste situatie (later account toevoegen), maar vanaf afbeelding 3 krijg je dezelfde stappen alsof je een account toevoegt tijdens ingebruikname van je tablet.

Account type kiezen

Indien je reeds een Google account gekoppeld had tijdens ingebruikname, kan je deze stappen ook volgen om bijkomende accounts te koppelen, zoals hierlangs te zien is. De stappen die moeten gevolgd worden kunnen variëren naar gelang het type account dat je wil koppelen maar je zal normaal altijd stap voor stap begeleid worden in dit proces. 

Lees steeds aandachtig de richtlijnen bij elke stap en volg de instructies nauwgezet op en dan kan er normaal niets mis lopen.

In dit voorbeeld kiezen we voor een gewoon "Google" account.  

Bestaand of nieuw?

Wanneer je reeds een Google account hebt (gmail adres, google+, youtube account, ..), is het aan te raden om dit te gebruiken. 

In dit voorbeeld gaan we er echter van uit dat je een nieuw Google account wil aanmaken.

Wij kiezen hier dus voor de kop "Nieuw" onderaan het scherm. 

Uw naam

In dit scherm is het aan te raden om je correcte voor- en achternaam in te geven.

In principe kan je hier eender wat ingeven maar houd er wel rekening mee dat deze gegevens standaard zullen gebruikt worden in programma's, spellen, e-mails enz.

Denk dus even na of je vanaf nu door je tablet herkend wil worden als "Pietje Puk" of "Linke Loes" of iets dergelijks. Zo niet, toch maar even je echte naam gebruiken dan ;-) 

Gebruikersnaam kiezen

Je gebruikersnaam is gelijk aan je e-mail adres.

Standaard zal Google voorstellen om "naamachternaam" te gebruiken, gevolgd door "@gmail.com". 

Je mag hier echter zelf een andere naam ingeven.

Ben je tevreden over je gebruikersnaam, hetgeen vanaf nu ook je Gmail e-mail adres is, dan klik je de pijl rechts onder om verder te gaan.

Google zal nu controleren of je gebuikersnaam beschikbaar is of niet.

Indien deze combinatie reeds bezet is zal Google zelf enkele alternatieven voorstellen. In de meeste gevallen wil dit zeggen dat er een variant met een getal voor of achter "naamvoornaam" voorgesteld wordt.

Wachtwoord instellen

Het wachtwoord is vaak de zwakste schakel in de beveiliging van je account. Het is dus van belang dat je hier goed over nadenkt zodat je het hackers niet extra makkelijk maakt om je account te kraken.

Wat gebruik je zeker NIET: "naam1234", "paswoord", "wachtwoord", "naam-geboortedatum", etc.

Hoe verzin je een veilig wachtwoord?

 • Gebruik minstens 1 hoofdletter
 • Gebruik minstens 1 getal
 • Gebruik bij voorkeur minstens 1 speciaal teken (streepje, @, $, ...)
 • Hoe langer, hoe beter (8 tekens is het minimum)

Google helpt

Al tijdens het ingeven van je wachwoord zal google op het einde van de lijn aangeven of je wachtwoord "te kort", "zwak", "matig" of "sterk" is. Dit is al een goede indicatie, maar geeft geen garantie. Zo kan google een wachtwoord met je naam, gevolgd door je geboortedatum als "sterk" aanduiden maar in de praktijk is dit eigenlijk een zeer zwak wachtwoord. Iedereen die je een beetje kent zal dit zeer snel kunnen raden.

Om zeker te zijn dat je geen typfout gemaakt hebt zal gevraagd worden om je wachtwoord nog een tweede keer in te geven ter bevestiging.

Er wordt wel eens gezegd dat een korte zin als wachtwoord zeer veilig is.

Bijvoorbeeld: "Ik-ben-James-double-00-7even-Bond" zal heel moeilijk te raden zijn (maar misschien ook niet heel praktisch wanneer je het vaak moet ingeven). Het maximum aantal tekens voor een wachtwoord is 100.

Wachtwoord vergeten?

Het gebeurt wel vaker dat mensen zo een goed paswoord verzinnen dat ze het na een tijdje zelf niet meer kennen.

Om te zorgen dat je dan toch nog aan je Google account kan, is er een optie "wachtwoord herstellen".

Vroeger (bij iPad nog steeds) werd er gewerkt met "beveiligingsvragen". Dit is echter zeer omslachtig en mensen vergeten vaak nog sneller de antwoorden op deze vragen dan hun paswoord zelf. 

Daarom is Google overgestapt op het gebruik van een GSM nummer of een alternatief e-mail adres.

Via GSM nummer is de eenvoudigste methode, je GSM nummer is uniek, persoonlijk en je zal het niet snel vergeten. Ben je je paswoord vergeten, dan krijg je tijdens het wachtwoord herstel een SMS van Google met daarin een unieke herstelcode.

Via e-mail zorg je er best voor dat je een alternatief e-mail adres opgeeft waarvan je heel zeker bent dat je er altijd toegang toe hebt. Het is zelfs aan te raden om het e-mail adres van je partner of ander familielid op te geven zodat je hen kan vragen om je herstelcode op te halen uit hun mailbox.

Services?

Deze stap wordt zowel door Google als Apple (iPad) mooi verpakt als "Services" of "blijf up to date", maar eigenlijk vragen ze hier om jouw toestemming om reclame te sturen naar je e-mail adres.

Je kiest zelf of je dit wil of niet.

Voorwaarden, voorwaarden, voorwaarden

In tegenstelling tot de iPad, kan je een Android tablet wel gebruiken zonder een account aan te maken. Indien je dus niet akkoord bent met de verschillende soorten voorwaarden, kan je nog steeds kiezen voor "Geen account maken" en je tablet gebruiken zonder account. (let wel op, dit wil ook zeggen, geen toegang tot Google play en dus geen nieuwe apps installeren)

De beste keuze is hier te kiezen voor "Ik ga akkoord" indien je gebruik wilt maken van alle mogelijkheden van je tablet.

Captcha - ben jij een mens?

Captcha noemt men de beveiligingsafbeelding zoals je ze hiernaast kan zien. Het is een afbeelding waarin wij, mensen, letters kunnen zien en dus kunnen overnemen in het veld dat daarvoor voorzien is. 

Een machine (computer) kan zelf (nog) niet de letters herkennen in dit soort afbeeldingen en kan dus niet verder bij deze stap.

Op deze manier voorkomt Google dat iemand een computerprogramma schrijft dat aan de lopende band accounts kan aanmaken op naam van andere personen.

Soms zijn de letters zelfs voor mensen heel moeilijk leesbaar, maar gelukkig krijg je hier heel wat herkansingen om de juiste combinatie in te geven.

Show me the money !

Natuurlijk heeft Google (maar ook Apple) graag dat je hier de gegevens van je kredietkaart ingeeft. Niet omdat ze zonder je medeweten aan je geld willen zitten, maar wel om het je zo makkelijk mogelijk te maken om zelf geld uit te geven in hun online winkels zoals "apps", "muziek", "boeken", "games" enz. die allemaal onder de "play store" vallen.

Hoe lager de drempel is, hoe sneller jij zal betalen voor apps, muziek, boeken etc.

Je kan deze stap perfect overslaan en je betalingsgegevens ingeven per aankoop die je later misschien doet.

Een alternatief zijn de Google play cadeaubonnen. Dit is de tegenhanger van de iTunes cards bij Apple en zijn sinds kort ook in België te verkrijgen.

Dit zijn een soort van pre-paid kaarten waarbij je een tegoed van 15, 25 of 50 Euro kan aankopen en aan je account kan toevoegen. Je kan dan het beschikbare bedrag besteden in de Play store, maar niet meer. 

Synchroniseren

Bij vroegere versies van het Android besturingssysteem hoorde het instellen van de synchronisatie bij de stappen voor het instellen van een account, bij de nieuwe versie moet je dit achteraf in de instellingen aanpassen.

Hiervoor kies je in de instellingen gewoon "Accounts" daarna "Google" en dan tik je op je account.

Nu kan je in een lange lijst van opties kiezen welke gegevens je wil synchroniseren. Het grote gemak en voordeel van synchroniseren is dat je later heel makkelijk al je gegevens terug kan ophalen indien je een nieuwe Android tablet of smartphone koopt.

Geen gedoe meer met contacten overzetten bijvoorbeeld, als ze gesynchroniseerd zijn via je google account zullen ze automatisch op je nieuwe toestel gezet worden zodra je inlogt met je bestaande Google account. 

Google Play Store

Programma's, muziek, boeken, films, spelletjes of tijdschriften toevoegen

Winkelen

Een tablet begint pas interessant te worden wanneer je ze uitbreidt met handige programma's, je favoriete muziek en films, boeken enz.

 Dit alles kan je doen via de Google Play Store. Deze is te vinden via één van de icoontjes zoals hierlangs afgebeeld.

Sommige fabrikanten zoals o.a. Samsung, bieden ook nog een eigen alternatieve app store aan met apps die specifiek gericht zijn op hun toestellen.

De Play Store is eigenlijk een beetje het kloppende hart van je tablet, hiermee blijf je steeds nieuwe dingen ontdekken, die je het leven aangenamer of makkelijker kunnen maken. 

Startpagina

Bij het openen van de Google Play store kom je normaal steeds in het startscherm terecht met bovenaan een overzicht van de verschillende deel-winkels / categorieën. Wanneer je echter recent de play store bezocht hebt en in een specifieke categorie geëindigd was, dan zal Android dit onthouden en bij je volgende bezoek automatisch terugkeren naar die categorie.

De store bevatte in januari van dit jaar 1,43 miljoen apps! Dit aantal blijft nog elke dag groeien. Het is dan ook normaal dat een zoektocht naar een specifieke app zeer lang kan duren indien je gewoon begint te bladeren in de categorieën.

Daarom is het aan te raden om via de zoekfunctie bovenaan het scherm te werken. Geef één of meerdere trefwoorden in om de app te vinden die je zoekt. Hoe meer trefwoorden, of detail in je zoekopdracht, hoe gerichter het resultaat zal zijn. Te veel detail kan er echter toe leiden dat er helemaal niets gevonden wordt dat aan je criteria voldoet.    

Apps store

Apps zijn alle programma's die niet onder de categorie "Games" vallen.

Binnen elke categorie kan je nog eens gaan filteren of sorteren op een aantal criteria zoals:

 • Best verkopend
 • Populairste apps
 • Best verdienende
 • Best verkopende nieuwe items
 • Populairste nieuwe apps 
 • In populariteit stijgend

Via de eerste optie "Catgeorieën", kan je elke store nog eens gaan verkennen volgens een specifieke onderverdeling.

     

Apps categorieën

Hierlangs zie je een volledig overzicht van alle categorieën in de apps store.

Deze onderverdeling kan zeer handig zijn wanneer je de meest geschikte app in een bepaalde categorie wil vinden indien je geen trefwoord kan bedenken om op te zoeken of indien je zoekopdracht niet het gewenste resultaat opleverde.     

Op tablets kan je per categorie ook filteren op "Ontworpen voor tablets" of "Alle apps". Indien je de eerste optie kiest zal je enkel apps zien die specifiek ontworpen zijn voor tablets of op zijn minst zo gemaakt zijn dat ze zich aanpassen afhankelijk van het gebruik op een tablet of op een smartphone.

Meer informatie over een app

Gevonden wat je zocht? 

Tik dan op het icoontje in de lijst en je zal meer details te zien krijgen. In eerste instantie zie je de basisinformatie en schermafbeeldigen zodat je je een beeld kan vormen van hoe de app er zal uitzien. 

Wil je meer weten, dan kan je altijd op de link "Meer informatie" tikken. Nu krijg je de volledige beschrijving van de app. Android zal deze tekst zo veel mogelijk naar het Nederlands vertalen en dat geeft soms wel wat bizarre resultaten.

Ben je tevreden over de beschrijving, dan ben je klaar om te installeren. 

Daarvoor tik je gewoon op de groene knop "Installeren". Nu zal de app eerste gedownload worden en daarna automatisch geïnstalleerd. Hoe weet je wanneer een app geïnstalleerd is? Wanneer de knop "Installeren" veranderd in "Open" of wanneer het icoontje van de app in je app overzicht verschijnt. 

Muziek op je toestel

Via Google Play Store kan je ook muziek op je toestel zetten of beluisteren.

Om muziek online te luisteren (streamen) moet je een abonnement nemen van €9,99 per maand. (de eerste 2 maanden zijn gratis).

Muziek downloaden kan zonder abonnement, je betaalt dan per nummer of album. Er staan ook een paar gratis nummers op, maar dat is te verwaarlozen.

Wil je deze vinden dan zoek je best in de muziek store op "free music".

Ook hier is de inhoud weer opgedeeld in verschillende categorieën, in dit geval muziekgenres.

Meer info over de muziek

Zoals je voor apps meer info kan opvragen, kan dit ook voor muziek. Gewoon op de artiest, het album of het nummer tikken om de basisinformatie te krijgen.

Tik op "Meer informatie" om meer details te zien.

Bij de basisinfo kan je ook steeds fragmenten beluisteren van de muziek voor je overgaat tot het aankopen ervan.

Google Apps

Van handig en nuttig tot gewoon grappig

Google heeft zelf heel wat apps ontwikkeld en stelt die ook ter beschikking via de play store. Heel wat van die apps zijn erg handig, altijd heel stabiel en volgens dezelfde duidelijke, sobere vormgeving.

De populairste apps zijn gekend, dus hieronder een kort overzicht van de apps die minder gekend zijn maar wel heel nuttig of handig kunnen zijn.

 • Google Keep: post-it achtige notities maken, ordenen en bewaren.
 • Google Fit: een geavanceerde stappenteller, volg je prestaties op, zet doelen, koppel met smart watch enz.
 • Google Documenten / Spreadsheets / Presentaties: volledig office pakket van Google (alternatief voor Word / Excel / Powerpoint)
 • Google Camera: alternatieve camera voor je toestel, bied veel extra's t.o.v. de standaard camera
 • Google Goggles: zoeken via augmented reality, scan een afbeelding, historisch gebouw of ander beeld en Google zoekt meer info over het onderwerp
 • Snapseed: beeldbewerkingsprogramma dat heel krachtig en tegelijkertijd ook intuitief in gebruik is

Zoals je hieronder ziet, is dit slechts een kleine greep uit het aanbod. De beste manier om te zien of er nog andere nuttige of handige apps tussenzitten is door de informatie ervan op te vragen en indien deze je aanspreekt, de app te installeren en uit te proberen. Is de app toch niet wat je ervan verwacht had? Dan kan je ze gewoon terug van je toestel verwijderen.