Verschillende soorten tablets

Er zijn op dit moment 3 belangrijke soorten tablets op de markt:

- Windows 8 tablets -> besturingssysteem heet "Windows 8"

- Apple iPad tablets -> besturingssysteem heet "iOS"

- Android tablets -> besturingssysteem heet "Android"

Windows 8 en iOS zijn "Closed source". Dit wil zeggen dat de broncode niet toegankelijk is tenzij je een ontwikkelaar bij Microsoft of Apple bent.

Android daarentegen is "Open Source". Dit wil zeggen dat de broncode wel vrij toegankelijk is voor iedereen die er iets vanaf kent.

Beiden hebben voor- en nadelen. Closed source is over het algemeen veiliger en zorgt ervoor dat het besturingssysteem er op zowat alle toestellen bijna identiek hetzelfde uitziet.

Open source software kan gevoeliger zijn voor ongewenste programma's (virussen, malware, adware, ...) en ziet er mogelijk anders uit op verschillende tablets omdat electronica fabrikanten er hun eigen stempel op willen drukken.

Android OS: het complete overzicht

Wat is Android nu eigenlijk precies? Kort gezegd een mobiel besturingssysteem dat gebruikt kan worden op mobiele telefoons, smartphones en andere apparaten zoals e-readers, autoradio’s en mediaspelers. Het besturingssysteem maakt gebruik van Linux en Java en is oorspronkelijk ontwikkeld door het bedrijf Android Inc. Andy Rubin, mede-oprichter van Android Inc, wilde een OS maken dat door een groot aantal telefoons gebruikt kon worden en dit systeem gratis weggeven. Met een marktaandeel van ruim 80 procent is Android inmiddels niet meer weg te denken uit de mobiele markt.

Enkele jaren geleden was het gebruikelijk dat telefoonfabrikanten licentiekosten betaalden voor het gebruik van de software van bedrijven als Microsoft. Rubin wilde geld verdienen met de verkoop van extra services zoals opslag en beveiliging. Het gratis besturingssysteem werd Android genoemd omdat Rubin zelf helemaal gek is van robots. Een nieuw mobiel OS was geboren.

Google raakte al snel geïnteresseerd in het bedrijf en besloot Android Inc in 2005 over te nemen. De zoekgigant zag aan haar gegevens dat steeds meer mensen via hun mobiele telefoon gingen internetten en wilde ervoor zorgen dat deze gebruikers ook mobiel konden gebruikmaken van de diensten van Google. Met een eigen besturingssysteem voor telefoons zou Google beter diensten als Google Zoeken en Gmail kunnen promoten. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk fabrikanten Android zouden gaan gebruiken, besloot Google om de software gratis weg te geven.

Op 5 november 2007 kondigde de zoekgigant de Open Hardware Alliance (OHA) aan, een samenwerkingsverband met de belangrijkste spelers in de telecomindustrie zoals HTC, Samsung, LG, Sony, Motorola, Qualcomm en Texas Instruments. De OHA kondigde ook meteen het open besturingssysteem Android aan dat door alle leden gratis kon worden gebruikt. Nog geen jaar later zou de eerste telefoon met Android op de markt komen. Op 22 oktober 2008 lag de eerste Android-telefoon in de winkels. De HTC Dream, ook bekend als de T-Mobile G1, is gemaakt door het Taiwanese HTC en kwam eerst uit in de Verenigde Staten. Begin 2009 was het toestel ook te koop in Nederland.

Wetenswaardigheden Android

  • Android is gebaseerd op Linux, maar daar zie je aan de oppervlakte niets van.
  • De eerste Android-telefoon kwam op 22 oktober 2008 uit in de Verenigde Staten. Het was de HTC Dream, beter bekend als T-Mobile G1.
  • De eerste Android-telefoon is gemaakt door HTC, een Taiwanese toestelmaker die eerder al diverse toestellen met Windows Mobile maakte.
  • De T-Mobile G1 was vanaf 30 januari 2009 ook in Nederland te koop
  • De broncode van Android kwam in het najaar van 2008 beschikbaar. Iedereen kan kijken hoe Android ‘onder de motorkap’ werkt.
  • Android bevat standaard al allerlei Google-applicaties zoals Google Maps en Google Zoeken. Je kunt ook persoonlijke informatie uit Google Contacten, Gmail en dergelijke synchroniseren tussen de telefoon en de online diensten van Google.
  • Via Google Play kun je extra software voor je Android-toestel downloaden. Er zijn inmiddels meer dan een miljoen Android-apps dus de keuze is enorm.

Bron: http://www.androidplanet.nl/spotlight/android-os/

Bediening

Onderstaande afbeeldingen zijn gebaseerd op het Samsung Galaxy Tab 2 10.1 omdat dit 1 van de meest verkochte toestellen is. De bediening van de meeste andere toestellen komt in grote lijnen wel overeen met deze beschrijving.

Icoontjes en hun betekenis

Bovenaan het scherm, in de zogenaamde "statusbalk" komen een aantal symbolen te voorschijn, afhankelijk van een aantal factoren. De volgende icoontjes komen typisch bovenaan rechts te staan.

Deze icoontjes komen typisch bovenaan links te staan.

Het app overzicht

Een groepje van kleine vierkantjes bovenaan of onderaan het scherm geeft toegang tot het volledige overzicht van programma's op je tablet. Het aantal vierkantjes in de groep kan verschillen per fabrikant of per versie van het besturingssysteem.

Systeembalk

Via de systeembalk onder aan het scherm kunt u snel door het scherm navigeren, systeemgegevens weergeven en meer. 

Bewegings-sensor

Elk Android tablet heeft normaal een bewegings-sensor die er (onder andere) voor zorgt dat je scherm meedraait wanneer je tablet draait.

Het aanraakscherm gebruiken

Het aanraakscherm heeft een laag die kleine elektrische ladingen die door het menselijk lichaam worden veroorzaakt, detecteert. Voor de beste prestaties tikt u met uw vingertop op het aanraakscherm. Het aanraakscherm reageert niet als het door scherpe hulpmiddelen zoals een stylus of een pen wordt aangeraakt. 

Er zijn wel speciale stylus beschikbaar voor tablets die de aanraking van een vinger nabootsen.

Zoeken

Android tablets zijn standaard uitgerust met de Google zoek App. Deze kan als een widget op een thuisscherm geplaatst worden (zie afbeelding) of je kan ze starten via het app overzicht. 

Multitasking gebaren

Standaard kent Android geen multitasking gebaren. Sommige fabrikanten voegen dit wel in beperkte mate zelf toe. Zo kan je tegenwoordig op een Samsung Galaxy Tab Pro, een screenshot maken door met de zijkant van je hand van rechts naar links (of omgekeerd) over je scherm te vegen.

Er bestaan wel heel wat apps die je kan installeren waardoor je wel een hele waaier aan multitasking gebaren ter beschikking krijgt.